Vaarplannen - Trials - Wedstrijden

afbeelding

Vaarplan te duur? Welnee..., niet op DDS!

Het is zomer en er zijn geen roeievenementen. Het roeiseizoen is voorbij, maar zal weer starten in september! Het is nu dus de tijd om een vaarplan te maken voor jezelf of je ploeg.

Een vaarplan is niet duur, maar kost wel wat! Je moet bij elkaar gaan zitten en afspraken maken; hoevaak gaan we trainen, welke wedstrijden gaan we roeien? Een vaarplan vraagt keuzes, commitment en inzet! Zie het maar als een contract waar alle roeiers en coach(es) zich aan verbinden.

De Wedstrijdcommissaris en Wedstrijdcommissie (Wedcie) helpen je graag bij het maken en uitvoeren van jullie vaarplan. De eerste stap die de Wedcie heeft gezet is het maken van een template Vaarplan. Hierin kan iedereen eenduidig de gegevens van de roeiers en ploeg invullen, wat jullie hoofdnummer zal zijn en wat jullie bijnummer. Wat is jullie voorkeursboot en wat is de tweede keus?

Op 13 september organiseren Wedstrijdcommissaris en Wedcie een info avond voor iedereen die trials of wedstrijden wil starten, en vooral ten aanzien van dat laatste: iedereen die een toewijzing wil krijgen voor een boot. We leggen alles uit en beantwoorden al jullie vragen. Hieronder staan al wel wat linkjes waar je eea kunt nalezen.

Start van het plan

Je begint je vaarplan met jullie doelen en ambities. Op welk niveau willen jullie roeien? Lees even de toelichting op de DDS site (achter de login). Hier lees je over en klik je door naar de verschillende 'stromen' waar we als DDS aan meedoen, zie je een overzicht met uitdagende evenementen binnen de stroom en wat je er wel voor moet doen: trainen: bouwen aan je techniek en conditie.

Uitgangspunten van de Wedcie

De wedcie faciliteert graag dat jullie ploegje op julie niveau kan deelnemen aan wedstrijden. Veel ploegen op DDS zijn graag geziene gasten op deze wedstrijden, doen al jaren mee en leveren mooie prestaties. Ben je nieuw als ploeg en heb je nog niet veel wedstrijdervaring, laat je dan vooral niet afschrikken!! De Wedcie hanteert een aantal uitgangspunten en die zie je ook terug in het vaarpolan:

  • Maak een vaarplan, want zonder vaarplan geen toewijzing of wedstrijd;
  • Kies uit een set wedstrijden;
  • Maak in augustus/september een jaarplan voor het gehele seizoen van september tot juli;
  • Voel je wel vrij je plan tussentijds en voortschrijdend aan te passen;
  • Ga met meerdere ploegen en stimuleer anderen, het 'volle botenwagen' principe;
  • Roei op jouw eigen niveau;
  • Vaarplannen zijn openbaar op DDS; je wordt eraan gehouden!

De Wedcie laat het niet geheel vrij aan welke evenementen je kunt meedoen. Uiteraard waarderen we alle moeite die andere roeiverenigingen doen om evenementen te organiseren, maar als je de KNRB kalender erop naslaat is er bijna ieder weekend vanaf april wel iets te roeien. Dit biedt veel mogelijkheden om bijvoorbeeld regionaal wedstrijden te roeien, maar aangezien DDS zeer landelijk roeit, zou er iedere week een botenwagen moeten komen en zijn boten zowat ieder weekend weg.

De Wedcie heeft voor jullie een aantal evenementen uitgekozen waarmee je bijna maandelijks op pad kan en er ook zeker van kan zijn dat ook andere DDS'ers meedoen. DDS gaat om uitdagend en competitief roeien, maar zeker ook om verbinding met je ploeg, andere DDS'ers en roeiers van andere verenigingen. Met een 'volle botenwagen' naar een aantal wedstrijden zorgt voor veel blauw op de wedstrijd, veel aanmoedigingen en gezelligheid EN biedt kansen voor beginnende ploegen. Als er dan toch al boten op de wedstrijd zijn, zouden jullie die ook kunnen gebruiken om een proef te varen, vrijblijvend en laagdrempelig.

Toewijzingen

Op DDS hebben we het zo afgesproken dat je een toewijzing moet hebben om aan een wedstrijd mee te kunnen doen. Die toewijzingen zijn openbaar op DDS en laten andere DDS'ers weten waar de boten heen gaan en wie er in traint en start.Als je de proef hebt voor jouw voorkeursboot, kun je die boot natuurlijk reserveren en erin trainen. Als je echter heel hard gaat, kun je een boot op een hoger niveau verdienen, maar dan heb je een toewijzing nodig als ontheffing.

Een toewijzing wil ook zeggen dat als 2 ploegen in hetzelfde wedstrijdveld en op dezelfde tijd roeien en dezelfde voorkeursboot hebben, de Wedcie besluit welke ploeg hem mag gebruiken. Dat doen we op basis van criteria, maar daarover vergaderen we wel. Het oordeel is dus enigszins subjectief en vaak een afweging. Het hoofdprincipe van de toewijzingsbesluiten is absolute snelheid; start je in hetzelfde veld, dan mag de snelste ploeg kiezen.

Er is de afgelopen jaren wel eens verwarring geweest ten aanzien van de zogenaamde 'Appeltaartfactoren'. In veteranenvelden kunnen 2 ploegen in hetzelfde veld en blok roeien, maar in leeftijd verschillen. Je zou kunnen stellen dat een jongere ploeg harder zou (behoren) te roeien dan een oudere ploeg. Dat zou je kunnen verwachten, mar het is in de praktijk vaak niet zo. Techniek, ervaring en routine zijn vaak veel belangrijker dan je leeftijd als het gaat om hard roeien. Voor de Wedcie is dit rekening houden met leeftijd ook veel te lastig. We kijken liever naar de absolute snelheid en wat je daarvoor doet; hoevaak train je, welk commitment hebben jullie als ploeg en wat is jullie inzet?

Commitment

Het woordje Commitment is al een paar keer gevallen. Het betekent dat niet alles maar vrijblijvend is. Vrijblijvend past niet bij het roeien van wedstrijden. Je gaat een contract aan met elkaar als ploeg en met de Wedcie namens de vereniging. Maak je plan en voer het ook uit! Besef dat je goed en effectief moet trainen om beter te worden. Een vaarplan, het contract, is een stok achter de deur. Dat hadden we toch afgesproken?!

De Wedcie tilt zwaar aan commitment; dat jullie die afspraken met elkaar aangaan en daar moeite voor doen. Je zult zien dat jullie beter gaan roeien, meer lol en verbondenheid met elkaar hebben en een voorbeeld zijn voor anderen. Goed en hard kunnen roeien alleen is dus niet genoeg. De Wedcie wil commitment en passie zien!

Wedstrijden en inschrijven

In de Slaggaard zul je geregeld artikelen vinden om je te herinneren hoe de zaken geregeld zijn rondom het inschrijven van en deelname aan wedstrijden.

Trials 2018/2019 en kom maar door met die vaarplannen!

De Trialcommissie, Marlies, Florent en Wouter, organiseren 3x per jaar de DDS Trials, een tijdrace over 4 kilometer waar jij kunt laten zien wat je waard bent. De trial is open voor iedereen die een potje hard wil varen, maar verplicht voor hen die een toewijzing willen verdienen voor wedstrijden. Lever 2 weken voor iedere trial jouw vaarplan in. Doe dit dus bij iedere trial, ook als het plan niet gewijzigd is sinds de vorige versie!

Trial 1 is op 23 september 2018! Het kan zijn dat je 9 september in je agenda hebt staan, want die datum is eerder op de site, de kalender en in de Slaggaard aangekondigd. Teveel ploegen hebben daar echter geen acht op geslagen en zijn uitgegaan van een trail in eind september, zoals het andere jaren traditioneel wel ging. De wedstrijdkalender wordt echter steeds voller en ook in september zijn mooie wedstrijden te roeien zoals de Goudse Mijl en de Amstelbeker. De eerste echte Nationale wedstrijd is half oktober en daar moet serieus voor getraind worden. REKEN DUS OP EEN VROEGE TRIAL IN 2019!

Trial 2 is op 18 november 2018, een week na de Lingebokaal

Trial 3 is op 10 februari 2019, een week voor de PE Winterwedstrijden

Maak je plan en vul het template Vaarplan in! Om het te open klik je op Open (rode pijl) of Download bij de 3 liggende bolletjes (blauwe pijl).

Kies en vink aan, kom naar de Info avond op 13 september en mail jullie vaarplan uiterlijk 16 september 2018 naar de Wedcie. Vanwege de vakantie en de info avond op 13 september krijgen jullie een weekje respijt op de formele termijn van 2 weken. We beoordelen jullie vaarplannen en zetten deze ter inzage voor DDS leden op de website.

Tenslotte...

De Wedcie wordt wat strenger op het commitment. Er zijn steeds meer ploegen die wedstrijden willen starten dus niet alles kan dus zomaar. Maak keuzes voor bijvoorbeeld een hoofdnummer en hou er rekening mee dat je je bijnummer wellicht niet kan starten. Communicatie is belangrijk net als de afwegingen die de Wedcie soms moet maken. Dat overleg duurt wat langer en vergt informatie. Heb je vragen? Mail naar de Wedstrijdcommissaris of de Wedcie, maar liever: kom op 13 september naar de info avond om 20:00 op DDS!