Rondje Goejanverwellesluis

afbeelding

Een toertocht van 32 kilometer op en rond de Hollandse IJssel. Het werd een zonnige dag met kruip-door-sluipdoorpassages en een bijna-weerzien in Oudewater. Al met al genieten! 

Op 27 augustus togen twintig (!) DDS’ers naar de Woerdense roeivereniging De Krom om daar een tocht van zo’n 32 km te maken – op eigen initiatief georganiseerd door Chiara Tafuni van de Toercie DDS. Niet alleen had zij contact met de roeivereniging gezocht, er kwam ook een hele lijst langs met wat we allemaal nodig zouden kunnen hebben en dus mee moesten nemen. Bijvoorbeeld droge kleren. Die hadden we gelukkig niet nodig, wel veel zonnebrand en een pet.

Moven
Bij aankomst lagen de boten al in de nauwe uitgang van de vereniging. We konden maar met één boot tegelijk vertrekken. De koffie stond klaar en Chiara vertelde het een en ander. Ze wilde ook een voorstelronde doen. Maar daar staken de verenigingsleden een stokje voor: zij wilden ook gaan roeien en wij belemmerden dat. Oké, dan snel de boten in. Maar wie gaat er in welke boot? Dat was niet zomaar besloten. De verenigingsleden hadden inmiddels genoeg van ons en dirigeerden ons de boten in.

Hindernissen
De route begon heel romantisch: breed water, mooie luchten, geen enkel pleziervaartuig.  Dat bleef helaas niet de hele route zo. We moesten plat liggend onder héél lage bruggetjes en  twee sluizen door, waaronder de  Goejanverwellesluis. Dat was allemaal niet eenvoudig én door Oudewater, ook al niet mis. Een gedeelte van de tocht konden we pieterburen. Dankzij Marion roeiden we nog een stukje extra, omdat zij haar geboortehuis in Oudewater wilde laten zien en een oom aanriep die daar nog woont: ‘Ome Theoooo’. Oom Theo lag waarschijnlijk onder de deurmat, want je wilt natuurlijk geen twintig roeiers over de vloer. In Oudewater werd er heerlijk geluncht en door smal en begroeid water ging de tocht via Linschoten  naar Woerden.

Latertje
Voor we vertrokken werd er gezegd dat we waarschijnlijk  niet voor 18 uur terug zouden zijn. Wij dachten daar heel anders over. Rond een uur of 17 zou ook mooi zijn toch? Maar nee, het was een lange tocht: om en nabij 19.30 uur kwamen de eerste boten binnen. Het uitstappen viel niet mee; wat een zere billen en stijve benen. Een aantal van de deelnemers heeft inmiddels een kussentje gekocht, vermoed ik. Maar met of zonder: de Hollandse IJssel en omgeving zijn zeer de moeite waard en met zijn 20-en hebben we er een geweldige dag beleefd!
Ans van Berkel

Grote foto: Opgepropt met bootjes in een sluisje in Oudewater

Foto 1: Chiara en Marionne

Foto 2: Smal vertrek- en aankomstpunt bij roeivereniging