Nieuwe DDS Voorzitter - Marleen Spiekman

afbeelding

Op de voorjaars-ALV nam Freek Reinders na 5 jaar afscheid als Voorzitter van DDS. Hij wordt opgevolgd door Marleen Spiekman. Voor wie haar nog niet zo goed kent, maar ook voor alle andere DDS'ers een korte introductie van Marleen en haar plannen!

Marleen Spiekman is in 2000 lid geworden van DDS. Haar verhaal lijkt op dat van vele anderen op DDS: Marleen woonde destijds in Den Haag en werkte in Delft. Dagelijks op de fiets langs het water zag zij de roeibootjes varen. Mede door de verhalen van haar moeder die bij Viking (Utrecht) roeide in de tijd dat dames nog aan schoonroeien deden, kreeg Marleen de roeikriebels. Ze werd lid van DDS omdat ze wel plannen had om in Delft te gaan wonen.

Toen Marleen lid werd, was er nog geen Basisproef in de huidige vorm. Met een groepje van 3 roeiers en 2 coaches werd er 1 à 2x per week geroeid in een wherry. Marleen werd tevens lid van de barcommissie omdat dat altijd een goede  manier is gebleken om snel veel mensen te leren kennen. Dat gebeurde ook en er werd een groepje roeisters gemaakt om een C4 te kunnen vullen. Na een tijdje echter werd Marleen gevraagd als invaller voor de Head bij een ervaren ploeg: Quo Vadis. Marleens eerste wedstrijd was meteen haar eerste keer in een gladde vier!
De laatste jaren roeit Marleen met de Eigenwijze Meiden en wordt er op zaterdagmorgen geroeid, hoewel…. Marleen is al bijna 6 maanden geblesseerd… Het gaat wel weer beter, hoor! Ze roeit geregeld met Maja en binnenkort ook weer een wedstrijd: de Hofvijver Regatta!

In het dagelijkse leven is Marleen Programmamanager/Scientist bij TNO. Als meewerkend voorman van een team werken naar een groter doel. Voor Marleen is dat de duurzaamheid; zorgen dat kantoren en woningen energieneutraal worden. TNO ondersteunt de overheid bij het opstellen van bouwregelgeving met de technische aspecten. Een belangrijke voorwaarde van regelgeving is dat die niet vanuit de ‘Ivoren toren’ wordt opgelegd, maar realistisch is. Dat betekent: met bedrijven in gesprek gaan en transparantie over hoe de regelgeving gaat worden. Op die manier kunnen ze daar rekening mee houden in hun business case en kunnen ze investeren in innovatie.

Regelgeving…. Ja, die hebben we op DDS ook! Voor Marleen is regelgeving beroepsmatig en ook privé geen doel op zich. Op DDS wil je geen regels maken en handhaven om vervelend te zijn. Het doel van de regel moet duidelijk zijn en je wilt leden zelf laten nadenken. Een goed voorbeeld vindt Marleen het stoplicht op de DDS-site. De oude droge regeltjes zijn vertaald naar kleuren en oranje laat je zelf nadenken of het wel verstandig en leuk is om met wild weer te gaan roeien.

En wat is Marleen allemaal van plan nu ze Voorzitter is van DDS? Op korte termijn wil ze DDS leren kennen. Raar om te zeggen natuurlijk als je al 15 jaar lid bent, maar Marleen bedoelt dat ze in gesprek gaat met alle commissies op DDS om te vragen wat er goed gaat en wat beter kan. Marleen vindt dat het Bestuur erop moet toezien dat alle belangen op DDS gediend worden en initiatieven door het Bestuur worden gefaciliteerd. Je kunt dan natuurlijk wachten tot de leden ideeën komen brengen, maar volgens Marleen heeft het Bestuur een haalplicht naar de leden toe om te weten wat er leeft binnen de vereniging.
Nu klinkt ‘plicht’ wel heel erg officieel, maar volgens mij weten we wel wat ze bedoelt.