De Rotterdamse Haventocht

afbeelding

..... een unieke ervaring!

Roeien in de havens van Rotterdam; in kleine bootjes tussen enorme containerschepen door, een rondje roeien om de SS Rotterdam, onder de Erasmusbrug door en dan Hotel New York en de Euromast op de kade zien blinken. Kan dat zomaar? Nee, slechts eenmaal per jaar gaan de havens van Rotterdam open voor roeiers. Alles wordt begeleid door de havenpolitie en in iedere boot zit een stuurman of -vrouw die vele praktijk- en theorielessen heeft gehad over sturen door stroming, golven en tussen voorbijscheurende watertaxi's door.

Een unieke kans, zo dachten wij en dus meldden we ons vorig jaar al aan voor deze tocht. Helaas werd toen door harde regen en vooral te veel storm de tocht afgelast. Gelukkig kregen we dit jaar een herkansing op 17 mei.

Atie van Treuren is Haventocht-organisatrice in hart en nieren. Al 24 jaar organiseert zij deze tocht vanuit roeivereniging Nautilus. Atie vertelt dat ze ieder jaar heel veel aanmeldingen binnen krijgt. Ze probeert het zo te verdelen dat er van iedere vereniging maximaal 1 boot mee kan doen. Ook houdt ze nauwlettend in de gaten dat alleen roeiers meedoen die nog niet eerder hebben deelgenomen.
In haar zelfgebreide Nautilus-trui verwelkomt ze ons met trotse glimlach. Vervolgens maken we kennis met Wouter, onze stuurman, die ons tijdens de tocht uitleg geeft over wat we onderweg tegenkomen en die ervoor probeert te zorgen dat we zo min mogelijk golven opscheppen met de boot.

Ondanks het zonnetje is het een barre tocht: een houten boot, houten riemen en vooral hoge golven. Het is toch (vooral voor de polsen, of deed ik iets verkeerd?) even wat anders dan wij gewend zijn op onze vertrouwde Schie. Gelukkig wordt er in colonne geroeid (zodat de havenpolitie alle 20 roeiboten goed in de gaten kan houden) en ligt het tempo laag genoeg om goed om je heen te kunnen kijken en te genieten.
Na een lunchpauze in Schiedam wordt om 14.00u een toeterend sein gegeven: we steken de Maas over! Daar gaan we, 20 houten roeibootjes roeien in de richting van torenhoge schepen die in de Waalhaven aangemeerd liggen. Wat een bijzondere tocht, wat een aanrader! We kunnen niet anders dan adviseren: DDS-ers, zorg dat je eenmaal in je roeicarrière mee kan doen, want zoiets maak je niet snel weer mee.

D'Elluf van Delluf: Iny, Reinder, Marcel & Marina