Nationale avondtocht Amsterdam

afbeelding

Op 5 september was het dan eindelijk zo ver. We gaan door de Amsterdamse grachten roeien. Er is een prachtige tocht (18 km) uitgezet door de Roeivereniging R&ZW de Amstel. Deze tocht brengt ons door de binnenstad van Amsterdam. Met al zijn woonboten, grachten, rondvaartboten, stuuruitdagingen, bruggen en héél veel toeristen die verbaasd naar al die roeiboten staren en natuurlijk foto's maken.

Wie we zijn? ‘We’ zijn tien enthousiaste DDS-ers die op deze herfstavond erg veel geluk hebben. Na een week met veel regen zijn die 5 minuten met regen die wij krijgen een lachertje. Er zijn zelfs een paar heren die de weergoden durven uit te dagen: stoer in een korte broek. 

Bij de vooraankondiging van de tocht werd gevraagd om ervaren roeiers met stuurervaring. En terecht. We kunnen onze stuurcommando's weer eens goed gebruiken EN ons reactievermogen op deze commando's: 3, 2, 1 plat, pieterburen, riemen inhalen, peddelen en ‘HOUDEN NU’.... Want wat doe je als je een rondvaartboot voor je hebt, eentje achter je en voor je twee waterfietsen dwarsliggend die niet weten hoe ze kunnen sturen en wie er voorrang heeft (deze vonden wij ook moeilijk :-) ).

Roeiboten worden ingehaald....Titus maakt er een heuse wedstrijd van. We varen langs het Olympisch stadion, door beroemde grachten, langs Carré, vangen een overlevingspakket met proviand van de kant, volgen instructies vanaf de bruggen en genieten!!! De roeiers van onze boot willen wat langer genieten en besluiten aan te leggen en op een terras neer te strijken voor een biertje of twee. We willen de meegekregen lichtjes natuurlijk nog wel even testen en een stukje in het donker roeien. De boot met Iny erin ziet ons te laat op het terras, al zwaait ze vriendelijk naar de zwaaiende pimpelende mensen op de wal en stuift de boot richting de finish.

Bij aankomst worden we verwend: een warme douche en een warme ontvangst met een smakelijk Indisch buffet.  Alle hulde voor de organisatie van deze tocht. En voor onze DDS-leden die deze avondtocht met elkaar zo gezellig maakten. We zijn de laatste die huiswaarts gaan.... In december is de wintertocht door Amsterdam! DDS zal daar natuurlijk weer bij zijn! 

Karola Haanappel