HEUJ!?

afbeelding

Vorig seizoen, najaar 2014, stond er een nieuwe ploeg op bij DDS. Marije Thepass startte fanatiek met een grote groep dames die toch wel boven de 20 jaar waren. Niet dat leeftijd iets zegt, maar deze dames waren ook nog eens beginnende roeiers.

Uit deze groep ontstond een nieuwe vier die het seizoen 2014/2015 startte op Heineken, Head, Tweehead en nog een paar wedstrijden in vier en twee. Daniella Magermans-Oving, Loes Quinten, Jidske Miggelbrink-Kamp en Teatske Greydanus waren nieuwelingen op DDS maar mengden zich al gauw tussen roeiend Nederland.

In september was iedereen terug van vakantie en werd weer fris begonnen. Wel wat wisselingen in de ploeg en sinds begin zomer een nieuwe aanwinst Mareike Aehle. Ze is wat jonger dan de andere dames en dus is het veteranen veld verruild voor het clubveld. De zomer is hard doorgetraind en vooral gecoacht op techniek en dat is wel te merken. Op de september trial bleek de ploeg sneller te roeien dan ooit. Op de Novembervieren (met Sanne Put in de boot) eindigden de dames knap als 7e in het Dames Clubvieren veld, op een halve minuut achter de winnende DDS damesvier (onze lustrumcommissie die zichzelf inmiddels “Lawaai” noemen).

We vragen Teatske haar het geheim van de ploeg... Wellicht slepen we er nog een mooi recept naar succes uit? Het begint volgens Teatske met goed en gedegen trainen. Marije legde een minimum van 4x per week op en meer mag. Zo traint Teatske gemiddeld 7x per week. Verder is eten en drinken erg belangrijk! Daniella maakt fysiologisch en biologisch verantwoorde speltpannekoeken met allerlei geheime en gezonde ingrediënten. En op de wedstrijddag zelf? De ploeg stuurt vóór de wedstrijdlocatie steevast even naar een tankstation om zwarte brandstof te tanken. Super en loodvrij: KOFFIE! Veel koffie maakt je wakker en scherp. Teatske verklapt ons dat het ook nog eens verduveld lekker is, die koffie.

Een ander belangrijk ingrediënt voor succes is Quintus Dingeldein. Quintus is al bijna 2 jaar de vaste stuurman van de ploeg en coacht en schreeuwt hen door de wedstrijd heen. Quintus is pas 14 (inmiddels wel langer dan alle dames) en dat leverde bij de Lingebokaal een probleempje op. De minimale leeftijd voor stuurlui op de Linge is 15. Met de garantie van de DDS Wedstrijdcommissaris dat je op DDS niet zomaar een Sp4 haalt en Quintus erg ervaren en stuurveteraan is, mocht hij gehesen in een zwemvest toch op de stuurplaats plaatsnemen. Op de Lingebokaal roeide kersvers lid Fieke Beemster mee in de vier. Dit werd haar eerste wedstrijd en het resultaat een 6e plaats.

Naast de accenten van Quintus, doet de ploeg zowiezo iedere kilometer een opzetje én... ook een opzetje als de vermoeidheid toeslaat. Dat klinkt tegenstrijdig; harder gaan trappen als je moe bent, maar het tempo 30 moet gewoon steady geroeid worden. Uitzakken in tempo is geen optie! Teatske vertelt dat de halen in de training en op de wedstrijd ook harder zijn geworden. Dat was eerst flink aanpoten, maar inmiddels heeft de ploeg de Jan Mensink Powerhaal™ onder de knie. Allemaal geheime wapens dus, maar Teatske wil wel een geheimpje delen:  een voedzame herstelshake voor na de wedstrijd. Men neme een sinaasappel, komkommer, appel, advocado, wortel, wat water en een blender en hoepla! Powershake!

Nog meer geheimen? Ja! De ploegnaam luidt “HEUJ” en iedereen op DDS wil weten wat dat nou betekent. Is het een afkorting? Een vraag? Een Noord-Nederlandse begroeting? Het gerucht gaat dat Teatske het te pas en te ompas zegt, maar hoewel we  goed naar haar geluisterd hebben tijdens het interview, is HEUJ niet gevallen. Het mysterie blijft...

HEUJ zoekt nog een (vaste) vierde roeier voor de head (clubveld) en twee veteranen voor de heineken.


Foto’s Novembervieren: Quintus op het vlot (boven) en vlnr: Quintus, Daniella, Sanne, Mareike, Teatske (onder)