Edwin op de Tromp Boatraces

afbeelding

Begin dit jaar berichtten we over de jongens juniorengroep. De helft van de jongens had al wat ervaring opgedaan op de Nationale roeibanen maar de andere helft van de jongens had nog geen wedstrijden geroeid.

Edwin van de Maarel was ook een beginnende wedstrijdroeier. Groot en sterk, maar met weinig ervaring. Samen met Mees in de dubbeltwee bleken zij dit voorjaar echter een supercombi. Op de Bosbaan werd driemaal gewonnen! Helaas kampte Mees met een hardnekkige rugblessure en werd zijn school veel drukker. Edwin staat er sinds september alleen voor; hij skifft!

Kort na de trial in september had Edwin zijn vuurdoop bij RV Cornelis Tromp in Hilversum. Ieder jaar vinden daar de Tromp Boatraces plaats over 5 kilometer. Voor Edwin zijn allereerste wedstrijd in de wiebelskiff. En? Hij won het Jongens 16 skiffveld glansrijk. Hij haalde een vijftal andere jongens in, maar ook een aantal ploegen die in het veld ervoor waren gestart. Opeens is Edwin een naam om rekening mee te houden. Dat vind de Bondscoach trouwens ook, dus Edwin zal zich geregeld in de boot en op de ergo moeten bewijzen op weg naar zijn seizoensdoel: de Coupe de la Jeunesse!

Hoe lig je daar eigenlijk aan de start bij je eerste skiffwedstrijd op onbekend water? Edwin vertelt dat het eerst toch wel even wennen was aan het water en de drukte. Daarna  begon hij echter te roeien zoals hij op de trainingen geleerd heeft. Ook de wedstrijd verliep zoals met coaches Edwin en Jappe was geoefend en doorgesproken. Gewoon rustig blijven dus! Tja, dat klinkt gemakkelijker dan het is. ”Gewoon doen”, vindt Edwin, “Voor de start was ik wel wat zenuwachtig, maar als je gestart bent, ga je gewoon roeien”.

Edwin moet natuurlijk ook op school presteren. Hoe combineert hij dat? Hij klinkt erg gedecideerd: “Als ik geroeid heb, weet ik dat ik mijn huiswerk moet maken en na een lekkere training ben ik ook sneller daarmee klaar. Toen ik nog niet roeide, was ik eerst anderhalf uur wat aan het lummelen”. Edwin denkt wel dat hij die balans kan bewaren het komende seizoen. Het roeijaar 2015 is trouwens voor hem nog niet voorbij! Edwin moet zich eind november laten zien in Groningen. De Hel van het Noorden;  een wedstrijd over 6 kilometer op het Eemskanaal en een meetpunt voor de bond. Ook zal Edwin nog op de NKIR (Nederlandse Kampioenschappen Indoor Roeien) starten: 2 kilometer keihard op de ergometer.

Heeft Edwin nog een advies voor onze leden, jeugd of ouder? “Toon veel inzet en dan kom je er wel. Misschien niet via de meest directe route, maar gewoon doorzetten”. Het zijn wijze woorden voor een zestienjarige maar je hoort en ziet dat hij het iedere dag zo doet.