Twee keer inloggen voor de website? Waarom dan?

afbeelding

Stel, je wilt de ledenlijst van DDS opzoeken omdat je iemand wilt mailen. Je moet dan twee keer inloggen. Sommige leden vinden dat vreemd of snappen het niet. Daarom is de Slaggaardredactie naar Freek Reinders gestapt omdat hij er voor gezorgd heeft dat DDS een nieuwe flitsende website heeft.

Freek, nog één keertje in het kort. Hoe zit dat nou toch? Is toch lastig twee keer inloggen?

“Tweemaal inloggen om andere leden te zoeken? Dat hoeft helemaal niet hoor, je moet alleen wel weten waar je moet zijn en de juiste website openen. Er zijn namelijk twee websites:

  1. De ‘gewone’ website (via http://www.rvdds.nl) met de wiki met allerlei achtergrondinformatie over het reilen en zeilen van DDS. Dit is statische informatie die niet zo vaak verandert maar wel regelmatig ge-update moet worden. Daarom is deze website gemaakt in een CMS (content management systeem) zodat de webredactie hem zelf kan updaten. Hier vind je ook de nieuwtjes en de digitale Slaggaard.
  2. Verder is er het ledenportaal (via https://portal.rvdds.nl). Dat is een webapplicatie waar je de contactgegevens van alle leden kunt vinden, diverse inschrijfformulieren om je aan te melden voor activiteiten of waar je contact kunt leggen met alle commissies. Dit is een applicatie via internet waar alle leden interactief mee aan de slag kunnen. Zie het maar als een app. En dit vereist natuurlijk veel hogere eisen aan de veiligheid vanwege de privacy. Daarom is dit gedeelte gemaakt met een andere technologie. Het is dus een aparte website die je los moet zien van de ‘gewone’ website. Voor het vinden van de ledenlijst moet je dus op het ledenportaal zijn. Voor beide websites moet je inderdaad wel apart inloggen, maar gelukkig hebben we het zo gemaakt dat je dezelfde logingegevens kunt gebruiken.”

Dus de nieuwe website is interactiever geworden?

“Zeker. Een stuk interactiever. Je kunt je voor van alles opgeven en met iedereen communiceren. Ga maar eens kijken wat er allemaal te vinden is. Er is ook veel van de oude website gehandhaafd. Zoals het stoplicht voor vaarverbod en alle informatie in de wiki.”

En daar kunnen niet-leden dus niet bij?

“Nee. In het gedeelte voor de login kunnen ook alle ‘buitenstaanders’ meelezen, na het inloggen alleen de DDS-leden. En via de website onder ‘Leden’ kun je naar het ledenportaal maar je kunt dus ook rechtstreeks portal.rvdds.nl intikken in de adresbalk van je browser natuurlijk.”