Doop Endeavour

afbeelding

Afgelopen vrijdag 31 mei hebben ween prachtige nieuw acht mogen dopen. De eer was aan Willem Wehrmeijer, erelid van DDS.

Eerst even wat historie, onze achten door de geschiedenis:

  • De eerste acht van DDS was de Alpha in 1939,
  • de tweede was de Dare Devil in 1940, later herdoopt in H.C.van Suylekom,
  • de derde werd de Dare Devil II in 1947,
  • de vierde is de Delftse Hout in 1974,
  • de vijfde de Heijting in 1997,
  • de zesde de Toekomstblik in 2000 en
  • de zevende de Headhunter in 2012.


Dus nu is het de achtste acht. Een prachtig schip van Filippi. Een gevolg van ons botenfonds en het vlootplan dat er voor zorgt dat boten op tijd worden vervangen. Mooi getal die 8-ste 8, maar daar hebben we niks aan. Het gaat erom dat er in geroeid gaat worden. Wat mij betreft zoveel mogelijk. Het liefst door de gereedstaande ploeg van 75+ uiteraard.

Ongeveer 14 jaar geleden besloot een groepje gepensioneerden dat het mogelijk moest zijn om een DDS-acht samen te stellen en door de weeks te trainen. Dat is gelukt, zij het soms wat moeizaam maar dankzij Aat met de sportsplanner en natuurlijk onze vaste stuurvrouw Marian. Applaus graag. Het resultaat kan twee keer per week aanschouwd worden op het kanaal. Dan wordt er getraind met een duidelijk doel voor ogen. Het moet goed gaan. Steeds maar weer werken aan de techniek, de gelijkheid en de balans. Vele jongere roeiers kennen dit ook wel. Het doet denken aan een uitspraak van Einstein voor de definitie van waanzin: Steeds maar weer hetzelfde doen in de hoop op een beter resultaat. Geheel toepasselijk op het roeien. Soms wordt er gemopperd op het materiaal en de afstelling, maar daar ligt het niet aan. De roeiers moeten het doen. Goed materiaal helpt
natuurlijk wel. Belangrijk is dat we het doel blijven nastreven: als de gelijkheid er is, als de balans goed is, de boot lekker onder ons door glijdt en er tenslotte een mooie cadans gevoeld wordt, dan zijn wij pas voldaan. Het streven naar dat doel hebben het bestuur en ik in de naam van de boot tot uiting gebracht. Helaas is daar geen mooi Nederlands woord voor dat als naam kan dienen. Daarom in het verlengde van de Headhunter wederom een Engelse naam.


Ik doop deze boot Endeavour en wens haar een behouden vaart en een mooie toekomst .

De foto's van de doop vindt u hier: https://drive.google.com/drive/folders/1Pqdi6oKdizQE-6w2_z4POgvSRTFHadq2?usp=sharing met dank aan Hugo de Wolf van de Laak.