Zichtbaarheid en Veiligheid op het water

afbeelding

Zien en gezien worden, voor en door iedereen

Zichtbaar zijn tijdens het roeien is belangrijk, zowel voor onszelf, als voor anderen. DDS heeft dit afgesproken in een convenant met de provincie en onze medegebruikers van het vaarwater. Sinds kort hebben we dit ook in het HR van DDS vastgelegd:

Roeiers dienen ervoor zorg te dragen dat zij als boot goed zichtbaar zijn op het water voor alle tegemoetkomend en oplopend verkeer. Richtlijnen staan op de website van RV DDS.

Zichtbaarheid op het water doe je voor iedereen. Zichtbare kleding draagt bij aan de veiligheid van jezelf, van andere roeiers en van alle andere vaarweggebruikers. Maar wat is zichtbaar? Vanuit de weg- en waterbouw weten we dat fel oranje het allerbeste is. Fluorescerend geel, groen of roze kan ook. Maar alle donkere kleuren zijn uit den boze. Ook wit is op het water met schitteringen beperkt zichtbaar. Dat geldt voor alle dagen van de week en bij alle weersomstandigheden.

De richtlijnen van DDS staan hier: https://rvdds.nl/wiki/kleding

Heb je niks zichtbaars? Via Roeigoed is er allerlei voor DDS gemaakte, oranjegekleurde roeikleding te bestellen vanaf 15 euro: singlet, t-shirt, turtle, roeipakjes en sweater. Ook vergeten is geen excuus: er ligt veiligheidskleding in de la in de gang.

Tot slot: veiligheid is van ons allemaal. Bestuur en coaches zullen het goede voorbeeld geven. We vragen coaches hun roeiers hierop aan te spreken.