DDS Trials

afbeelding

Drie keer per jaar wordt de DDS Trials georganiseerd. Enerzijds is het gewoon leuk om geregeld een stuk hard te roeien, anderzijds zijn de trials een test voor de wedstrijdroeiers (vandaar 'trials' en niet 'trails') en worden op basis van de trialresultaten de wedstrijdboten toegewezen door de Wedstrijdcommissaris.

Kijk op de Kalender voor de eerstvolgende Trials.

Eind september/begin oktober, eind november en begin februari kan iedere DDS'er zich inschrijven voor de DDS-Trials. De Trials zijn een tijdrace over 4 kilometer van Drievliet (Rijswijk) tot Calvé (Delft). Er zijn ploegen die voor de uitdaging mee roeien, maar het overgrote deel van de deelnemers roeit om een boot toegewezen te krijgen voor een wedstrijd.

Wedstrijden en vaarplan

De ploegen die willen deelnemen aan een wedstrijd kunnen hiervoor een boot aanvragen bij de Wedstrijdcommissaris. De Trials zijn zo gepland dat je kunt roeien voor toewijzingen op bepaalde wedstrijden:

September Trials: voor de najaarswedstrijden: Tromp Boatrace, November Vieren, Lingebokaal
November Trials: voor de voorjaarswedstrijden: Heineken Vierkamp, Head of the River
Februari Trials: voor Skiff- en Tweehead en het (2k) wedstrijdseizoen dat eindigt in juli

Een vaarplan kan een mailtje zijn en moet minimaal de volgende informatie bevatten:
• samenstelling ploeg: roeiers, opstelling en coach
• bootvoorkeur: geef een eerste en tweede voorkeur op
• trainingsintensiteit: hoe vaak trainen jullie?
• wedstrijdplannen: welke wedstrijden willen jullie starten?

Stuur je vaarplan minimaal 2 weken voor de Trials naar de Wedstrijdcommissaris of lees meer over botentoewijzingen.

Inschrijven

Ongeveer een maand voor de Trials worden er lijsten klaargelegd op DDS waarop je je kunt inschrijven. Het is heel belangrijk dat je hierop duidelijk jouw naam, boottype en leeftijdscategorie invult. Dit is belangrijk om de trials resultaten te kunnen vergelijken. Vergeet niet zelf je boot te reserveren in het boten afschrijfsysteem!

Klokken en video

De Trials zijn een tijdrace en de (tussen)tijden zijn zeer belangrijk. Roeien in het ene blok betekent klokken in het andere blok. Ook is het leuk voor de roeiers om hun prestaties terug te kunnen zien. DDS heeft een videorecorder en filmers zijn dus ook nodig.

Blokindeling

De trial wordt gevaren in drie blokken met starts om:
Blok 1   10:00 uur
Blok 2   12:30 uur
Blok 3   15:00 uur

Ploegen dienen 5 minuten voor aanvang van het blok (dus 9:55 of 12:55) bij de start ter hoogte van Drievliet te zijn. De klokkers verzamelen 50 minuten voor de trial in de torenkamer op DDS.

Borrel en prijsuitreiking

Na afloop van de Trials vindt om 14:30 uur op DDS de prijsuitreiking met borrel plaats. Behalve de hoofdprijs voor de overall winnaar zijn er prijzen voor de gecorrigeerd snelste ploegen in de overige categorieën: veteranen dames en heren, en junioren meisjes en  jongens. En de prijzen zijn taarten die traditioneel worden gedeeld met de supporters op DDS.

Appeltaartfactoren

De tijden van de Trials worden gecorrigeerd (vermenigvuldigd) met een bootfactor (BF) en een leeftijd/geslachtsfactor (LF). Deze twee factoren stellen we op 1 voor een Heren Veteranen A skiff. Dat is de referentie. Ben je ouder, jonger, dame of meisje, dan heb je een LF die kleiner is dan 1 en gaat er iets af van je geklokte tijd. Roei je in een snellere boot dan een skiff, dus een twee, vier of acht, dan is de bootfactor groter dan 1 en krijg je er seconden bij. De gecorrigeerde tijden kunnen we zo vergelijken en roeiers in hetzelfde boottype komen in een rangorde van snel naar sneller. Op deze manier kunnen we twee dames in een C2x+ vergelijken met acht grote mannen in een 8+.

Factorentabel

Voordat je op de tabel klikt om te zien of jij er tijd bij krijgt of aftrek hebt, lees eerst even verder voor uitleg! In de tabel staan horizontaal de boottypen met daaronder de factoren en verticaal de leeftijd/geslachtsfactoren. In de rijen en kolommen zijn deze factoren met elkaar vermenigvuldigd. Jouw tijd die op de Trial geklokt is, wordt dus vermenigvuldigd en gecorrigeerd met deze factoren en als jij relatief harder hebt geroeid dan anderen, win jij de Trial!

Met een kleur is aangegeven wat jouw correctie is:
•Groen:  jouw factoren zijn samen kleiner dan 1, je krijgt aftrek van seconden, want je 'hoort' langzamer te gaan dan een HVA1x
•Geel:    jouw factoren zijn samen gelijk aan 1, er vindt geen correctie plaats
•Rood:   jouw factoren zijn samen groter dan 1, je krijgt tijd erbij, want je 'hoort' sneller te zijn dan een HVA1x