Jeugd en junioren

afbeelding

Bij DDS kun je van je 11e tot en met je 18e meedoen aan het jeugd/juniorenprogramma. We zetten ons met veel plezier in om je een gezellige, stimulerende, uitdagende en veilige omgeving te bieden, waarin jij je optimaal kunt ontwikkelen.

Word je lid bij DDS, dan doe je ook mee aan wedstrijden/evenementen. We begeleiden/coachen je tot een niveau dat voor jou haalbaar is. Vaak is dat competitieroeien, misschien ga je ook wel meedoen aan nationale (2 km-)wedstrijden. Sommigen halen de Nederlandse top, een enkeling zelfs uitzending naar Coupe de Jeunesse (EK) of WK-junioren. Daar zijn we bij DDS best trots op!

Opbouw van de jeugd/juniorengroepen

Roeien is een technische sport. Om de roeibeweging aan te kunnen leren, moet je wekelijks oefenen. Maar met alleen techniek ben je er nog niet. Ook je fysieke ontwikkeling is belangrijk om goed en snel te kunnen roeien. De opbouw van de jeugd/juniorengroepen is erop gericht alle aspecten te ontwikkelen.

Jeugdinstructiegroep (JIG)

In de jeugdinstructiegroep leer je de basis van het roeien, samen roeien, sturen en je leert de vereniging kennen. ’s Zomers ga je direct in een gladde skiff (eenpersoonsbootje) roeien. ’s Winters vaar je met z'n tweeën of met z'n vieren met stuurman vanwege het koude water  bij omslaan. De instructie is op zondagochtend, omdat er dan geen beroepsvaart is. Heb je de basis onder de knie,  dan ga je 's zomers ook op andere dagen roeien. We willen ook graag dat je je jeugdproeven haalt: dat zijn examens om te bewijzen dat je de roeihaal beheerst en veilig op het water kunt bewegen. De proeven zijn in handen van de jeugdproefcommissie. Klik hier voor de jeugd- en juniorproefeisen .

Doorstroomgroep (jeugd)

In de doorstroomgroep (t/m 14 jaar) roei je twee keer in de week. Ben je lekker fanatiek dan vul je dat in de winter aan met indoor- en hardlooptraining en ergometeren, en in de zomer roei je dan vaker. Je doet met z'n tweeën of vieren mee aan de DDS-juniorencompetitie en bijvoorbeeld behendigheidswedstrijdjes. In deze periode word je voorbereid op wedstrijdroeien, maar voel je daar niet voor, dan is er een plek in een competitieploeg.

Competitieroeien

In de meiden- en jongensgroepen van 15/16 en 17/18 jaar train je twee keer per week of meer. Je doet mee aan DDS-juniorencompetitie en de Rottebokaal. 

Wedstrijdroeien

Zit je in de wedstrijdgroep, dan train je hard om je voor te bereiden op 2 km-wedstrijden. Ben je 15/16, dan train je vier tot zes keer per week in de boot, op de ergometer, hardlopen en krachttraining. Ben je 17/18 dan train je vijf tot zeven keer en toppers nog vaker. In het najaar roei je een enkele langeafstandswedstrijd en de DDS-trials. Als je hard genoeg gaat, word je in januari ‘in training’ genomen. Je start dan in het voorjaar op de langeafstandsklassiekers (Heineken Vierkamp en Head of the River op de Amstel) en daarna op diverse 2 km-wedstrijden. Aanvankelijk ligt de nadruk op gladde viertjes en tweetjes. Talentvolle en fanatiekere wedstrijdroeiers kunnen ook in de skiff starten.

Activiteiten

Buiten DDS-activiteiten, zoals de trials, waarvoor een apart juniorenklassement is ontwikkeld en de DDS-regatta organiseren we bijvoorbeeld ook een tocht door de grachten van Delft, een kerstdiner, filmavond, een weekend tijdens de Westelijke Regatta om de startvlotjes te bemannen, en (kampeer-)weekends tijdens de Rottebokaal & Gent. Deze activiteiten worden begeleid door coaches en instructeurs, met hulp van ouders. Er wordt veel voor jeugd/junioren georganiseerd, maar net als alle leden doe je ook wat voor DDS, zoals sturen bij andere ploegen, helpen met instructie geven en helpen aan het onderhoud en schoonmaken van boten en het gebouw.

Instroom nieuwe leden

Je kunt vanaf 11 jaar lid worden, maar  op elke leeftijd instromen. In september en maart starten er diverse beginnersgroepen. Op dit moment melden zich meer kinderen aan dan DDS kan opvangen. Er is daarom een wachtlijst. Meer weten? Neem contact op met de Commissaris Jeugd/Junioren .